De hond beschikt over een sterk gebit. Tenslotte moesten zijn voorouders in de vrije natuur hier niet alleen hun prooien mee kunnen vangen en eten, maar zij moesten zich ook kunnen verdedigen tegen vijanden. De hond beschikt over kleine voortanden om vlees van de botten te schrapen, grote hoektanden om de prooi mee te grijpen en kiezen voor het snijden en vasthouden van vlees. Net als bij mensen is een goed gebit bij uw trouwe viervoeter ook van belang voor zijn gezondheid. Om de gebitsverzorging van uw hond goed aan te pakken moet je met een aantal dingen rekening houden.

Welke problemen kun je verwachten?

Hoewel het voedingspatroon van de hond anders is dan bij mensen, het is tenslotte een echte vleeseter, kan uw huisdier wel dezelfde problemen krijgen. Net als bij mensen kunnen honden last krijgen van tandplak en tandsteen. Tandplak kan tandvleesontstekingen veroorzaken maar ook ontstekingen elders in het lichaam, doordat de bacteriën in de bloedbaan terecht kunnen komen. Het is dan ook van belang om het gebit van uw hond regelmatig te controleren en indien noodzakelijk tandsteen te laten verwijderen door de dierenarts. Minder tandsteen geeft plak ook minder kans zich aan de tanden en kiezen te hechten. Rode randen op het tandvlees wijzen op een mogelijke ontsteking. Ook overvloedig kwijlen, een slechte eetlust of stinkende adem kan wijzen op gebitsproblemen. Een bezoek aan de dierenarts is in dat geval ook aan te bevelen. Om tandplak te bestrijden is het mogelijk om de tanden van uw hond te poetsen met een speciaal daarvoor te verkrijgbare borstel in de dierenspeciaalzaak. Niet bij alle honden zal dit aan te leren zijn, meestal is een training vanaf dat zij puppy zijn een noodzaak. Indien mogelijk moet het gebit van de hond eigenlijk dagelijks gepoetst worden, maar in ieder geval twee tot drie keer per week.

Veel kauwen is goed voor het gebit

Veel hondenbezitters denken dat de harde brokjes goed zijn voor het gebit van hun hond. In de praktijk schrokken de meeste huisdieren die echter snel naar binnen zonder er veel op te kauwen. Ook natvoer of vlees levert weinig kauwactiviteit op. De oplossing bestaat dan uit kluiven of botten. Er zijn diverse soorten kluiven verkrijgbaar, waaronder speciale speeltjes die er specifiek op zijn gericht om de tanden en kiezen van een hond schoon te maken en het tandvlees te masseren. Let er wel goed op dat de hond zich niet in de kluif kan verslikken. Veel honden zullen de kluif ook werkelijk proberen te consumeren. Er zijn ook honden die al snel genoeg krijgen van het kluiven zonder echte beloning. Wellicht doe je jouw hond ook meer plezier met een echt bot. Daarbij is het van belang dat het bot niet kan splinteren of te hard is zodat hij de tanden erop zou kunnen breken. Botten die geschikt zijn voor honden om langdurig op te kauwen zijn verkrijgbaar bij leveranciers zoals Platinum.com. Een goede zorg voor jouw huisdier strekt zich ook uit naar zijn gebit.