Niks is zo vervelend als een hond die aan de lijn trekt. Het is één van de grootste ergernissen. Maar heb je je weleens afgevraagd waarom honden aan de riem trekken? Om ons te pesten? Omdat ze het leuk vinden?
Nee, niks van dat alles. Het enige antwoord is: omdat de baas (jij) het aangeleerd hebt. Je pup mocht al op hele jonge leeftijd zelf bepalen waar hij snuffelde, naartoe liep, op af denderde etc. Je pup ging de wereld ontdekken en jij liep achter hem aan.
In dit artikel leggen we uit hoe het aan de lijn trekken is ontstaat en wat je er aan kan doen om het af te leren.
Oorzaak
Doordat je pup overal naartoe mocht lopen en jij er achteraan liep, heeft je pup geleerd dat als hij naartoe wil, dat het ook kan. Je pup bepaalt de route en niet jij. Zo ontstaat er dus een constante druk op de lijn en zal de pup blijven trekken. Het verkeerde gedrag is aangeleerd, het is dus niet aan een bepaald ras gebonden. Zelfs het trekken van aan de lijn van een Labradoodle mini kan vervelend zijn.
Om het gedrag af te leren probeer je er alles aan te doen. Maar het lukt niet. Waarom lukt het niet? Dat komt onder andere door deze 4 redenen:
- Een correctie aan de riem wordt door de meeste honden juist als een ondersteuning ervaren. Het trekken aan de riem gaat al gepaard met een hoop spanning aan de riem, dus die extra ruk hoort volgens deze honden bij.
- Doordat de meeste hondeneigenaren een therapie trouwheid (= hoe lang wordt een bepaalde therapie volgehouden) kennen van gemiddeld een dag of twee, wordt al snel geswitcht tussen verschillende methoden.
- De meeste hondeneigenaren focussen zich op het probleemgedrag waardoor ander (gewenst) gedrag niet of nauwelijks aan bod komt. In de praktijk blijkt dan ook dat deze trekkende honden vooral (negatieve) aandacht krijgen van de baas als ze aan het trekken zijn.
- Sommige baasjes gaat schelden of worden gespannen. Ook dat merkt de hond en hij zal proberen zo ver mogelijk bij je vandaan te lopen.
Wat werkt dan wel? Dat lees je hieronder.
Afleren van trekken aan de riem
Alles begint sowieso met rust en volhouden. Zorg voor rust in jezelf en bij je aanpak. Ook gaat het om belonen van goed gedrag. Op het moment dat je pup het gewenste gedrag vertoont, beloon je hem of haar.
Hieronder hebben we op een rij gezet wat je moet doen om ervoor te zorgen dat je pup niet meer trekt.
- Laat je pup zitten, doe zijn halsband om en beloon hem voor het feit dat netjes blijft zitten en aandacht voor jou heeft. Herhaal dit een aantal maal.
- Loop naast je pup en zorg dat de lijn slap is. Houd de aandacht van de hond vast terwijl hij naast je loopt. Beloon je pup met een brokje na de eerste meter die hij netjes naast je aflegt.
- Ga nu een stap verder. Blijft je pup stilstaan, beloon hem dan. Doe dit als je pup omhoog kijkt en oogcontact met je zoekt. Let op de timing en blijf consequent.
- Ga weer wandelen en zorg dat je pup naast je loopt. Doet hij dit beloon je pup dan met iets lekkers als hij weer stilstaat.
- Volg deze stappen en zorg dat je niks boos zegt. Complimenteer je pup als hij goed gedrag vertoond en negeer het negatieve. Schelden of schreeuwen heeft een averechtse werking.
Lukt dit niet en blijft je pup trekken?
Het kan gebeuren dat bovenstaande stappen niet helpen. Is het zo dat je pup blijft trekken en er geen verandering komt. Laat je dan coachen door een ervaren hondentrainer of een gedragstherapeut.
Vooral de gedragstherapeut zal zich kritisch opstellen t.o.v. jouw eigen gedrag. Dit lijkt vreemd, maar honden reageren nu eenmaal sterk op jouw gedrag. Zeker in het geval van ‘trekken aan de riem’ is de eigenaar de schuldige.