MDK-hond-vuurwerkangst-300x225Vuurwerkangst is een veel voorkomend probleem bij honden en veel honden zijn bang voor vuurwerk. Als je hond stress heeft tijdens het vuurwerk afsteken kun je dit herkennen aan het volgende gedrag:

  • Aflikken van de lippen
  • Meer hijgen dan normaal
  • Gapen
  • Onrustig
  • Verminderde eetlust

Je hond zal erg de behoefte hebben om weg te kruipen, geef hem daar ook de kans toe. Het heeft geen zin hem te dwingen op de bank te komen zitten. Je hond heeft behoefte aan een veilige plek.

Tips voor honden die bang zijn voor vuurwerk

Je kan je hond leren om bang minder te zijn / worden voor vuurwerk, wacht hier uiteraard niet te lang mee want training heeft tijd nodig. Er zijn speciale vuurwerk CD’s te koop om je hond alvast te laten wennen aan vuurwerk geluiden. De CD’s bevatten duidelijke instructies. Mocht je er zelf niet uitkomen, dan kun je uiteraard ook altijd geen gedragstherapeut om hulp vragen.

Verder is het aan te raden om een hond die bang is voor vuurwerk zo kort mogelijk uit te laten op Oudjaarsdag, er wordt immers heel de dag vuurwerk afgestoken. Zoek eventueel een plek uit waar je weet dat het rustiger is om je hond uit te laten.  De avondwandeling zou je destijds een keer over kunnen slaan door de hond in de tuin te laten plassen.

Daarnaast doe je er goed aan door je hond geen overdreven aandacht te geven wanneer hij bang is.  Uiteraard moet je je hond helpen maar voorkom dat je je hond gaat knuffelen of aaien. Hiermee wordt het probleem alleen maar erger van. Maak van je hond zeker geen slachtoffer, hiermee bevestig je zijn angst terwijl dat juist niet de bedoeling is.

Vuurwerkangst behandelen met medicijnen voor honden

Mocht je de vuurwerkangst zeer extreem zijn bij je hond, dan zou je je hond angstverminderende medicatie kunnen geven zoals Diazepam of Alprazolam. Geef je hond absoluut geen ACP (Acepromazine) tegen vuurwerkangst, dit zal je hond alleen maar gevoeliger maken voor de harde geluiden.