Wanneer je voor een hond kiest, dan weet je dat er bepaalde kosten aan verbonden zijn. Het kan zijn dat je weinig tot niets voor je hond zelf hebt betaald, toch zullen er wel kosten gemaakt worden voor de verzorging van je hond. Aan hoeveel geld moet je denken per maand ongeveer voor je hond?

Eenmalige kosten voor je hond

Aanschaf

  • Kruisingen 150 tot 500 euro
  • Rashonden van een goede fokker 900 tot 2000 euro

Accessoires

Denk hierbij aan een halsband, lijn, mand / bench, eet- en drinkbak.
100 tot 500 euro

Eventuele castratie

  • Teef 300 tot 600 euro
  • Reu 150 tot 350 euro

Lopende kosten voor je hond

Voeding

  • Hond tot 15 kilo 20 tot 30 euro per maand
  • Hond tot 35 kilo 40 tot 44 euro per maand
  • Hond tot 50 kilo 60 tot 80 euro per maand

Dierenarts

Er zijn enkele vaste dierenkosten van rond de 100 euro per jaar voor ontwormen, inentingen en controles. Een pup en een oudere hond brengen meer kosten met zich mee. Houd er tevens rekening mee dat je hond een ongeval kan krijgen of ziek kan worden. Het zou eventueel verstandig kunnen zijn om een hondenverzekering af te sluiten.

Hondenbelasting

0 tot 300 per jaar. Dit verschilt per gemeente.

Vachtverzorging

De kosten voor de verzorging van de vacht zijn zeer afhankelijk van het ras wat je hebt gekozen. Sommige hondenrassen volstaan met enkele keren borstelen, echter zijn er ook rassen die door een hondentrimmer verzorgd dienen te worden. Dit zal ongeveer 2 tot maximaal 4 keer per jaar noodzakelijk zijn. De bedragen hiervoor liggen tussen de 35 tot 60 euro per keer.

Overig

Naast bovengenoemde verzorgingskosten zul je ook regelmatig geld uit geven aan speeltjes, kauwbotten, tekenmiddeltjes enzovoort.

Incidentele kosten voor je hond

Training

Bij de aanschaf van een pup doe je er verstandig aan een puppycursus te volgen. Je zou eens kunnen informeren bij een hondenschool bij jou in de buurt wat de kosten voor de cursussen zijn.

Vakantie

Je zult niet altijd je hond mee kunnen nemen op vakantie. Een pension of hondenhotel biedt dan een uitkomst. De kosten hiervoor zijn vaak afhankelijk van de grote van je hond en variëren tussen de 8 tot 12 euro per dag.