Hondengedrag

Een hond kan natuurlijk niet praten en communiceert door middel van zijn lichaamstaal. Aan de houding van je hond kun je aflezen hoe hij/zij zicht voelt op dat moment, dit wordt ook wel hondengedrag genoemd.  Je moet daarbij goed letten op het hele lijf van de hond, inclusief de oren, bek en staart.  Aan het gedrag van je hond kun je aflezen of je hond ontspannen of juist bang is. Hieronder zullen de verschillenden houdingen in het hondengedrag verder uitgelegd worden.

Lichaamstaal van uw hond herkennen

Je hond kan diverse houdingen aannemen om met je te communiceren, maar hoe herken je nu de lichaamstaal van uw hond.

Ontspannen hond
Een ontspannen hond herken je aan zijn neutrale houding. De ontspannen houding kan per ras verschillend zijn. Sommige rassen, waaronder de terriërs, hebben van een nature een staart die omhoog staat.

ontspannen hond

Voor deze rassen is een staart die horizontaal staat neutraal, bij andere rassen zal de staart vaak laag staan. Windhonden hebben daarentegen hun staart bij een ontspannen houding vaak helemaal tegen de achterpoten aan hangen.

 

 

 

In onderstaande afbeelding zijn de staarten te zien van een herder, een terriër en een windhond. 

staarten

 

 

 

Onderdanige hond
De onderdanige hond zal tevens omhoog  kijken naar de persoon hoger in de rangorde. De staart bevind zich iets lager als normaal, echter niet geheel tussen de achterpoten.Bij een onderdanige hond staan de oren wat lager dan normaal. Verder staat het lichaam iets achterover en is het wat in elkaar gedoken.

Dominante hond
Bij een dominante hond staan de oren iets meer naar voren dan normaal. Naast de oren staat ook het lichaam meer naar voren geleund. De staart staat bij een dominante hond staat tevens meer omhoog dan normaal. Het lichaam wordt groot en strak gehouden. Een dominante hond kan tevens overgaan op dominante-agressie. De voortanden zullen hierbij ontbloot zijn en de hond zal bijten.

Bange hond
Het lichaam van een bange hond is meestal wat in elkaar gedoken. De staart van de hond bevindt zich tussen de achterpoten, in extreme gevallen zelfs tegen de buik aan. Indien mogelijk zal de hond vluchten, als dit niet mogelijk is ontstaat angst-agressie. Als de hond extreem angstig is zal hij bevriezen.

Angst-agressie uit zich door een lage lichaamshouding van de hond en de ontblote tanden. De mondhoeken zijn hierbij naar achteren getrokken. Als de hond durft te bijten zal hij van achteren aanvallen of in het dichtstbij zijnde lichaamsdeel bijten. De hond zal niet vasthouden, hij bijt en laat direct weer los.

Stress signalen
Honden kunnen net als mensen stress ervaren. De hond zal dan trillen, hijgen, bek aflikken en de poot heffen.

Oversprong gedrag
Oversprong gedrag doet zich voor bij een hond die in een conflict situatie zit. De hond heeft wellicht geen duidelijke instructies gekregen en weet daarom niet meer wat van hem verwacht wordt. Oversprong gedrag is te herkennen aan het bijvoorbeeld gapen, krabben op de grond, snuffelen, krabben.