Blog
Blog

Canicross: hardlopen met je hond

hardlopen met je hondAls je graag actief bezig bent samen met je hond is het een leuk idee om samen te gaan hardlopen met je hond. Je kunt tevens samen met je hond meedoen aan een canicross. Een canicross is een hardloopwedstrijd met je hond, waarbij je met je hond een team vormt en hardlopend een parcours aflegt. De hond is daarbij aangelijnd. Voor elke canicross zal je hond door een dierenarts gecontroleerd worden. Het is belangrijk dat je hond de juiste conditie en inentingen heeft voordat je mag deelnemen aan de canicross. Het is belangrijk dat de hond zelfstandig loopt, hij mag de baas niet trekken, maar mag zelf ook niet voortgetrokken worden.

Canicross tips:

– Je kunt een speciale riem kopen voor je hond die je aan je eigen middel kunt vastmaken. Op deze manier heb je je handen vrij tijdens het hardlopen.

– Het fijnste is als je hond naast je blijft lopen zodat je niet vooruit getrokken wordt. Het is belangrijk dat je goed kan volgen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om in het bos te gaan hardlopen waar je hond meestal los mee kan rennen met je. Natuurlijk is het hierbij wel belangrijk dat je hond goed is afgericht en naar je luistert.Let er op dat niet elke hond geschikt is om mee te gaan hardlopen. Honden met een atletische bouw zijn zeer geschikt voor duursport, denk hierbij aan Hazewind honden, Husky’s, Herdershonden enzovoort. Een King Charles Cavelier of Chihuahua zijn ongeschikt om mee te gaan hardlopen. Uiteraard kun je wel met een aantal kleine honden rassen hardlopen, denk aan de (Parson) Jack Russell terrier, Kooiker hondje en Tibetaanse terriër.Let er op dat je hond minimaal 12 maanden oud is. Voor die tijd is je hond nog te jong mee te gaan hardlopen.

– Probeer zoveel mogelijk de zachte ondergrond op te zoeken voor je hond.Het is belangrijk dat je hond minstens een uur voordat je gaat hardlopen heeft gegeten. Dat geldt natuurlijk ook voor jezelf.   Hardlopen met een volle maag is natuurlijk niet prettig.Bouw de afstand voor jezelf en voor de hond op. Begin met kleine stukjes zodat jullie beide kunnen wennen aan het hardlopen van een langere afstand.

– Zorg voor een goede warming-up en cooling down. Je kunt hierbij denken aan in- en uitwandelen na het hardlopen.

– Tijdens het hardlopen verbeter je niet alleen je eigen conditie maar ook die van je hond. Daarnaast is het goed voor de ontwikkeling van de band die je natuurlijk graag wilt opbouwen met je hond. Als je hond eenmaal gewend is om met je mee te mogen gaan zal hij staan te springen zodra jij je hardloopschoenen aantrekt!

 

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>